Stockholms bästa semla – stadsdel för stadsdel

Foto: Pressbild

SvD:s testpatrull har finkammat innerstan i jakt på stadsdelarnas bästa semla. Frasiga bröd, silkeslen grädde och innovativa smaker – här är vinnarna.

Annons

1 / 5

Foto: Gabriella Kvarnlöf

Kungsholmen: Petite France

På Kungsholmen hittar testpatrullen ett flertal semlor värda namnet. Haga Tårtcompani & Bageri erbjuder både semmeltårta och en deluxesemla vars recept byts ut med några veckors mellanrum. Just nu smakar den saffran, rostad hasselnöt och apelsin. Pluspoäng för nytänk och lekfullt uttryck. Längre norrut på ön hittar vi Bullar&Bröd där semmelbiskvierna med vaniljsmörkräm, mandelpralin och kardemumma gör oss knäsvaga. Men Kungsholmens vinnarsemla hittar man en tvärgata upp från Norr Mälarstrand. Petite France erbjuder tre olika sorters semlor, dels den klassiska varianten men också en cremla, en korsning mellan en fransk croissant och en svensk semla. Det perfekt frasiga brödet bakas på morgonen i bageriet och mandelmassan med rostade nötter är perfekt avvägd mot den goda grädden. Vill man dyka ännu djupare in i den franska sötebrödsvärlden finns här också en éclairsemla.

John Ericssonsgatan 6

Annons
Annons

2 / 5

Foto: Disa Wahren

Södermalm: S:t Paul bageri

Står man på Mariatorget och känner ett plötsligt semmelsug är det bara att vända sig mot söder för att mötas av tre suveräna grädd-och-mandellangare bara meter från varandra. Vi börjar på Petrus som har den billigaste fastlagsbullen och den med vuxnast smak, enligt testpatrullens yngre deltagare. Bra bulle, mycket kardemumma och något odefinierbart starkt i mandelmassan. Charmigast utseende. Klassiska Chics är barnens favorit: sötare bulle, grädde och mandelmassa med hasselnötter. Jämnt lopp mellan alla tre men S:t Paul vinner tack vare mest ”crunch” i mandelmassan och en perfekt saftig kardemummabulle.

Sankt Paulsgatan 24

Annons
Annons

3 / 5

Vasastan: Lillebrors bageri

I kafétäta Vasastan är det tuff konkurrens om vem som bakar den bästa semlan. Café Pascal gör en nytänkande kaffe-semla, på Liselottes hembageri har semmel-receptet ärvts i generationer och på anrika Ritorno serveras en klassisk variant man gärna vill prova mer än en gång. Förstaplatsen kniper dock hyllade Lillebrors bageri. Semlans fluffiga bröd, väl avvägda mandelmassa och silkeslena grädde är värd att köa för (vilket du garanterat kommer behöva göra). Garneringen med den hackade mandeln är pricken över i.

Rörstrandsgatan 10

Annons
Annons

4 / 5

Östermalm: Tössebageriet

Hur man än vrider och vänder på saken går det inte att komma förbi Tössebageriet när man pratar semlor. Här lanserades semmelwrapen 2015 och året därpå släppte ägaren Mattias Ljungberg boken ”Är semlan en semla?” Wrappen finns såklart kvar i utbudet, och har i år fått sällskap av en lakritsvariant samt en frasig wienersemla. Självklart finns också den klassiska fastlagsbullen kvar, med riven mandel, kardemumma och extra vanilj. Några kvarter bort, på andra sidan Karlaplan, ligger Valhallabageriet som bjuder upp till hård kamp om vem som har Östermalms bästa semla. Man blir inte besviken oavsett vilket av bagerierna man väljer.

Karlavägen 77

Annons
Annons

5 / 5

Foto: Pressbild

Gamla Stan: Skeppsbro bageri

För att hitta Gamla stans bästa semla ger vi oss ut från de trånga gränderna och de turisttäta fiken och hamnar i stället vid kajen, hos Skeppsbro bageri. Här knådas bröd av ägarna Håkan Johansson Frost och Fredrik Ekman, där den förstnämnde plockade hem VM i bakning, Coupe du Monde de la Boulangerie, 2014. På bageriet används 100 procent ekologiska råvaror och förstklassiga hantverkstekniker och på semmelmenyn återfinns helt vanliga klassiker, minivarianter, croissanttyper och dessutom veganska val. Den strålande utsikten mot Skeppsholmen och ut över vattnet kommer på köpet.

Tullhus 1

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons