ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Fördom och stolthet

Svensk filmhistoria har kommit ut ur garderoben

”Fördom och stolthet” bjuder på en queer resa genom filmhistorien.
”Fördom och stolthet” bjuder på en queer resa genom filmhistorien. Foto: Doc Lounge

Genom ett grundligt detektivarbete lyfts svensk queer filmhistoria fram i ljuset. Från 30-talets antydningar om en homosexuell relation till dagens självklara skildringar på vita duken.

Julia Finnsiö
Publicerad

En dam och hennes kavaljer dansar tätt ihop. Inga besynnerligheter. Förutom att kavaljeren i själva verket är en kvinna i frack, och året är 1909. ”Skilda tiders danser”, en stumfilm som visar två dansande kvinnor, den ena klädd i manskläder och den andra i kvinnokläder, tros vara en av de första svenska filmerna med queertema.

I Eva Belings ”Fördom och stolthet” lyfts svensk queer filmhistoria fram: en oväntat rik historia, ska det visa sig, som sträcker sig mer än hundra år tillbaka i tiden. Det dröjde nästan ett sekel innan vi fick se en samkönad kyss i svensk spelfilm, inleder filmen, så var fanns alla de queera karaktärerna innan? En imponerande djupdykning i arkiven inleder vår resa ner i svensk filmhistoria. Med pedagogisk kronologi tecknas en fascinerande krönika. Från stumfilmseran med det kvinnliga dansparet och en subtilt förmodad homosexuell relation i Mauritz Stillers ”Vingarne”, till 30-talet och Greta Garbo vars egen sexuella läggning var lika ambivalent som titelrollen hon spelade i ”Drottning Kristina”, via Ingmar Bergmans och Mai Zetterlings 60-tal med outtalad men tydligt antydd homosexualitet, till de ögonbrynshöjande ”Kärlekens språk”-informationsfilmerna på 70-talet, till 90-talet med Moodysons banbrytande ”Fucking Åmål”. Filmen landar i vår nutids närmast självklara närvaro av homosexualitet, i filmer som Levan Akins ”And then we danced”, och uppkomsten av mer progressiva transskildringar och intersektionella perspektiv på film.

Laddar…