Mycket salt ökar risken för hjärtinfarkt

Ohälsosamma matvanor är vad som mest ökar risken för att drabbas av hjärtsjukdomar – och saltet är den stora boven, visar en ny studie.

Kristina Erkenborn/TT
Publicerad
Hög konsumtion av salt kopplas till 22 procent av sjukdomarna i kranskärlen. Arkivbild.

Hög konsumtion av salt kopplas till 22 procent av sjukdomarna i kranskärlen. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden. Pressbild.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden. Pressbild.

Foto: Leonard Gren
Annons

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor i Sverige. Levnadsvanor – vad vi äter och dricker, hur mycket vi rör oss, om vi röker eller dricker alkohol – kan påverka risken att drabbas, men mest avgörande är kosten, enligt flera undersökningar.

Nu har Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi på uppdrag av Hjärt-lungfonden studerat kopplingen mellan levnadsvanor och hjärt- och kärlsjukdomar i Sverige. Metoden som använts är densamma som i den internationella studien Global burden of disease, där kopplingarna till levnadsvanor beräknas genom en sammanvägning av resultaten från vetenskapliga studier som publicerats på området.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons