Alex Hermansson om att testa det mesta: ”Får upptäcka och utforska”

Det finns få som testat på lika mycket aktiviteter framför tv-kameran som Alex Hermansson.

I år har han både fått rita och gejma i programmen ”Hatch” och ”Gamingdrömmar”.

Cesar Fältskär
Publicerad
Alexander Hermansson har fått göra det mesta i sin tv-karriär. Nu är med och leder ”Sommarlov” för nionde året i rad. Foto: Lars Dareberg

Rita, spela datorspel, prata med kompisar via videosamtal. Coronapandemin tvingade många människor att hitta nya hobbyer och sätt att umgås – och Alex Hermansson fick göra allt på tv.

Under 2022 har han tillsammans med SVT startat upp två nya program. Ritprogrammet "Hatch", och "Gamingdrömmar", där Alex upptäcker nya tv- och datorspel tillsammans med tittarna.

– Det gör ju också att jag få upptäcka och utforska sidor hos mig själv, vilket är otroligt kul, säger han.

Flera barn har skickat in sina egna teckningar de gjort när de tittat på ”Hatch”. Foto: Lars Dareberg

Har du också suttit med pennan redo i handen – men inte varit säker på vad du vill krita ner på pappret? Det problemet ville programledaren Alex råda bot på i "Hatch".

– Idén var halvt på skoj, den är ju väldigt simpel. Att bara sätta sig ner och rita. Men vi kom på att man kan skicka med lite tips, samtidigt som man väcker fantasin. Tanken är att man ser sig om i rummet och målar eller ritar vad som helst, säger Alex.

I programmet har Alex ett tomt papper och en massa färglada pennor. Slumpmässigt väljer han ut två helt olika saker han har omkring sig och börjar måla.

"Hatch" fick bra gensvar hos tittarna, något SVT och Alex var glada, men lite förvånade, över. Alex visar några av originalteckningarna från programmet. Han berättar att flera förskolor har använt programmet för att rita och måla med barnen.

– Flera har skickat in sina versioner på teckningarna. Det är jättekul att skolor och förskolor engagerar sig så mycket, säger han.
Själv tyckte Alex mycket om att rita när han var liten.

– Jag ritade mycket, vilket jag inte gjort som vuxen, men nu fick jag återuppliva det intresset!

Alex tycker själv om att spela tv-spel, och började spela mer när han började spela in ”Gamingdrömmar”. Foto: Lars Dareberg

"Hatch" hade premiär i våras. Ungefär samtidigt som Gamingdrömmar – ett program där Alex träffar olika barn och vuxna som är väldigt duktiga inom ett dator- eller tv-spel.

– SVT har velat göra gejmingprogram länge. Det är en stor marknad och många har datorspel som största intresse. Samtidigt är det inte helt enkelt att göra på ett bra sätt, säger Alex.

– Då fick det bli att jag testar något nytt, och det gör jag gärna!

Varje avsnitt handlar om ett spel. I avsnitt fem träffar Alex youtubern och streamern ”Keebabb”, som lever på och jobbar med att spela "Fortnite". Tillsammans med olika gejmare har Alex testat olika spel – ofta men en rolig ”twist” på det hela.

– Det är otroligt roligt. Ibland åker jag hem till personen, men ofta sitter jag i en liten gejmingstudio vi har byggt här på SVT. Då brukar jag prata med personen på videosamtal, säger Alex.

Är du själv en gamer?

– Jag skulle väl inte säga att jag är en gamer, men jag är uppvuxen med tv-spel. Och det här programmet har ju fått mig att hitta tillbaka till det igen. Jag har ju inte hängt med så bra i spelvärlden, men tillsammans med tittarna har jag upptäckt mycket.

Alex har lärt sig flera saker om spelande när han gjort programmet.

– De som är framgångsrika kan ju tjäna som en fotbollsspelare, i vissa fall. Många går på gym och bygger fysik, så att de orkar sitta och spela i flera timmar. För vissa är det verkligen ett yrke, säger han.

Men sommarens höjdpunkt för Alex är programmet "Sommarlov", där han är en av programledarna.

Hur många år har du varit med där?

Alex börjar räkna på fingrarna.

– Ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio... Nio år! Herregud, jag börjar ju bli riktigt gammal vid det här laget, säger han och skrattar högt.

– Jag kommer fortfarande ihåg när jag jobbade på ett fritids sommaren 2013, och vi kollade på Sommarlov med barnen. Nu har jag varit med och programlett i nio säsonger...

I år är det första gången sedan pandemin som publiken får vara med och titta på när programmet spelas in.

– Under pandemin var det lite konstigt, det var liksom helt tyst när vi spelade in. Nu blir det roligare och man kan få med publiken mer, säger Alex.

Under våren berättade Alex och hans fru Carolina Hermansson, som gjort många barnprogram ihop på tv, att de skulle skilja sig.

I ett gemensamt meddelande skrev de på Instagram: ”Ibland blir det inte som man tänkt sig. Det känns väldigt ledsamt att skriva att vi i dagarna har ansökt om skilsmässa”.

De skrev också: ”Det har varit en vänskaplig separation. Vi kommer inte att kommentera detta mer utan ber om respekt för situationen. Till alla er barn och unga vill vi hälsa att vi tycker detta är supertråkigt så klart, men vi är fortfarande goda vänner”.

Alex och Carolinas son, som snar är två år, är inte det minsta imponerad av att hans föräldrar syns på tv titt som tätt.

– Jag tror han fattar att hans föräldrar är på tv. Men han tycker inte det är särskilt konstigt. Jag tror att han tror att alla människor är på tv hela tiden. Det kommer bli roligt när han upptäcker att det inte är så, säger han och skrattar.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se