Förtvivlan inför nya förslag om assistans

De väntade förslagen om rätten till personlig assistans har väckt oro. Under utredningens gång har funktionshindrade protesterat mot redan genomförda åtstramningar. Arkivbild.
De väntade förslagen om rätten till personlig assistans har väckt oro. Under utredningens gång har funktionshindrade protesterat mot redan genomförda åtstramningar. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

På torsdag blir det känt hur regeringens utredare tänkt sig villkoren för personlig assistans i framtiden. Bland de berörda finns sedan länge en uttalad misstro.

– Stämningen är förtvivlad, säger Mikael Klein vid Funktionsrätt Sverige.

Anna Lena Wallström/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Turerna kring utredningen har varit många: byte av utredare, utkast som läckt, vallöften och – när inte mycket tid återstod – regeringens helomvändning. Krav på sparförslag togs bort i elfte timmen.

För när regeringen försommaren 2016 beslutade att låta utreda lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), inklusive rätten till personlig assistans, var uppdraget att föreslå besparingar. Regeringen beskrev de ökade kostnaderna för assistansersättningen som "starkt oroande".

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons