Sömnforskarens bästa sömntips
En tredjedel av Sveriges befolkning upplever sig ha problem med sömnen. Här ger sömnforskaren Christian Benedict sina bästa tips till en god natts sömn.
Vad kan man göra för att förbättra sin sömn?
– För det första är det viktigt att förstå att förberedelsen för nästa natts sömn startar redan när du vaknar. Ju längre du är vaken, desto mer sömnskuld bygger du upp som du sedan betalar tillbaka under nästkommande natt. Ett annat bra tips är att ta hänsyn till sin dygnsrytm. Utsätt dig för så mycket ljus som möjligt under dagen för att hjärnan ska förstå att den ska vara pigg. På kvällstimmarna ska du tvärtom utsätta dig för mörkret och försöka varva ner. Hjärnan frisätter då mörkerhormonet melatonin samtidigt som din kroppstemperatur sakta sjunker och kroppen går ner i aktivitet. Sen är det viktigt att äta på rätt sätt. Jag brukar säga att man ska äta som en kung på morgonen, som en prins på lunchen och som en fattigman på kvällen. Ju lättare mat ju senare på dagen du äter. Annars får tarmarna jobba för mycket och sömnen blir störd. Att träna intensivt nära sänggående är heller inte bra för sömnen, kropp och hjärna ska inte vara inställd på aktivitet när vi lägger oss.
Om man vaknar i vargtimmen och inte kan somna om – vad ska man göra?
– Övertänk det inte. Försök ligga kvar en stund och slappna av, din kropp tillgodogör sig återhämtning ändå. Om du känner för att gå upp, gör det, men gör det inte till en vana. Och tänd inga lampor.
Sömnforskaren Christian Benedict har tillsammans med journalisten Minna Tunberger skrivit boken Sömn, sömn, sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn
Foto: Stefan Tell & Pexels.