Nu ska Eva Bergman för första gången iscensätta en text av sin far, Ingmar.
Nu ska Eva Bergman för första gången iscensätta en text av sin far, Ingmar. Foto: Lina Ikse

”Jag har stor nytta av att ha en världsberömd pappa”

Som dotter till Ingmar Bergman har hon fått många internationella erbjudanden. Men det är bara på Göteborgs Stadsteater Eva Bergman vill vara. Nu sätter hon upp faderns ”Fanny och Alexander”, men ser rollfigurerna ur andra perspektiv än han.

– Som kvinna ser jag andra saker, säger Eva Bergman.

Lars Ring
Publicerad

Teater är en plats för det magiska. Där kan en pappa berätta en godnattsaga för sina barn om en, till synes, nött och vanlig trästol. Han avslöjar med en viskning att den varit en urgammal tron, en upphöjd plats för kungligheter. Om man tittar noga ser man att den lyser genom mörkret. Den står där stadigt på sina fyra ben – och kanhända lyser den faktiskt om vi tittar riktigt noga.

Scenen utspelas under inledningen av ”Fanny och Alexander”. Pappa, teaterdirektör Oscar Ekdahl pekar på det som är kärnan inom all teaterkonst: att saker och företeelser blir sanna på scenen om skådespelarna vill, och publiken vill. Där utspelas en fiktiv sanning som är så mycket mer än verklighet, en rymd där allt kan hända och där alla känslor växer och där allt det lilla kan bli stort, vackert och betydelsefullt.