Lennart Nilsson: Fotografen som tog sig in under huden

Anne Fjellström, verksamhetsansvarig på Lennart Nilsson Photography, förbereder utställningen på Galleri Kontrast. Här bär hon på en bild som skildrar en lobotomering på ett svenskt sjukhus.
Anne Fjellström, verksamhetsansvarig på Lennart Nilsson Photography, förbereder utställningen på Galleri Kontrast. Här bär hon på en bild som skildrar en lobotomering på ett svenskt sjukhus. Foto: Staffan Löwstedt

Långt innan fotografen Lennart Nilsson blev världsberömd för sina bilder i boken ”Ett barn blir till” hade han tagit sig till platser som aldrig tidigare skildrats. Många av de fotografierna visas just nu på Galleri Kontrast i Stockholm.

Knut Brunnberg
Publicerad
Annons

Hur ser en lobotomering ut? Hur arbetar en barnmorska i den svenska fjällen? Hur fungerar seendet? Det var det väldigt få som visste före tv-åldern – och långt före internet. Lennart Nilsson visade det genom att gå nära, väldigt nära. Genom att ta sig in genom stängda dörrar och skildra det som skedde där bakom. Många av Nilssons fotoreportage såldes till internationella agenturer och fick därigenom en världspublik.

1940- och 50-talet var en guldålder för bildreportagen i svensk veckopress. Det var helt enkelt där man kunde få se fotografier från omvärlden. Kiviks marknad kanske inte känns så unik för en svensk publik, men Lennart Nilssons bilder publicerades ofta i internationella tidningar, som här i amerikanska Life, där den svenska gyttjebrottningen var mycket exotisk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons