ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Låt de anställda få köpa fabriker som läggs ner”

Anställda borde få chans att bjuda på sin arbetsplats vid nedläggningar på orter där de lämnas utan alternativa arbeten, skriver undertecknarna och förordar fler former av medarbetarägande i Sverige. På bilden protester mot nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv 2016.
Anställda borde få chans att bjuda på sin arbetsplats vid nedläggningar på orter där de lämnas utan alternativa arbeten, skriver undertecknarna och förordar fler former av medarbetarägande i Sverige. På bilden protester mot nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv 2016. Foto: Björn Lindgren/TT

Sverige pekas ofta ut som ett av världens mest innovativa länder. Men det finns ett område där Sverige ligger långt efter: ägarmodeller som lyfter fram medarbetarägande, skriver Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi, samt Alexander Crawford och Catarina Nystedt-Ringborg från tankesmedjan Global utmaning.

Publicerad

Näringsliv och arbetsmarknad är inne i stora skiften. Det växer fram nya produkter, tjänster, teknologier, kompetenser och nya yrken. Intensiteten i förändringskrafterna är större i dag än på många decennier. Men de institutionella formerna för detta värdeskapande i Sverige förnyas inte. Samtalet om nödvändiga förändringar i näringslivets institutionella och ägarmässiga organisering känns iskallt. Tankesmedjan Global utmaning publicerar därför en idéskrift, ”Ett Sverige där anställda äger”, som kan ligga till grund för en bred diskussion kring de möjligheter som öppnas upp om det blir enklare och finansiellt möjligt för anställda att bli hel- eller delägare i företag. Många andra länder skördar i dag frukterna av nytänkande på ägandeområdet, medan Sverige ligger långt efter.

Laddar…