ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Vackert på håll och spännande att gå nära”

Clemens Poellinger guidar till den bästa konsten just nu: en färgsprakande reflektion över det amerikanska fängelsesystemet och abstrakt måleri som suger in blicken.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Den som tröttnat på gråväder och längtar efter färg hamnar rätt hos amerikanen Peter Halley. Mot en fond av silverblanka vinyltapeter från golv till tak sprakar hans verk i en helt galet intensiv kolorit. Alltsammans i rutmönster där den ena cellen inte är den andra lik. Cellen? Ja, de självlysande ”glada” färgerna döljer att konstnären reflekterat över det amerikanska fängelsesystemet. En utställning med både yta och djup.

I sin fjärde separatutställning på galleriet visar Hertha Hansson en serie målningar med breda spatlade färgstråk. Först är de ganska randiga, sedan utvecklas de alltmer i vågformer. Det är ett klassiskt abstrakt måleri med formmässiga referenser bakåt i tiden samtidigt som det känns väldigt nu. Ögat sugs in bland färgerna, läser av mönster och dras med i rörelsen. Det är vackert att se på håll och spännande att gå nära.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons