Jens Lapidus råd till blivande skribenter

Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris, en novelltävling för alla upp till 15 år.
Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris, en novelltävling för alla upp till 15 år. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT & HENRIK MONTGOMERY/TT

SvD instiftar en årlig novelltävling för alla upp till och med 15 år. Författaren Jens Lapidus är en av dem sitter i juryn för SvD:s lilla litteraturpris. Han har två råd till blivande författare: använd egna erfarenheter och undvik ordet ”plötsligt”.

Publicerad
Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris.

Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Annons
Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris.

Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

I år firar den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år. SvD vill därför uppmuntra unga att berätta en historia, självupplevd eller påhittad. Novellen ska vara inskickad till SvD senast den 16 september.

Vinnaren belönas med ett diplom och en prischeck på 10 000 kronor. Dessutom blir det ett hederspris på 5 000 kronor till bästa yngre författare upp till 12 år.

Författaren Jens Lapidus, som för tio år sedan debuterade med ”Snabba cash", ingår i prisjuryn. Han ser fram emot att läsa de inskickade bidragen.

– Jag förväntar mig talang, jag ser fram emot att hitta unika röster.

Varför vill du uppmuntra unga att skriva?

– Jag tror att både läsande och skrivande är något som stimulerar vårt intellekt på ett sätt som också skärper övriga förmågor. Men jag tycker samtidigt att det är viktigt att inte se instrumentellt på läsande och skrivande, som något som är bra för att det leder till något annat. Utan framför allt är det ju en sådan fantastisk njutning att läsa och skriva.

Författaren Jens Lapidus ingår i juryn i SvD:s lilla litteraturpris. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Annons
Annons

Jens Lapidus skrev själv rollspelsäventyr i 13-årsåldern. I dag är han succéförfattare, och uppskattad av både vuxna och yngre läsare.

– Jag har haft en ambition att skriva på ett sätt som utmanar och förnyar den svenska kriminalromanen. Och det har visat sig vara väldigt populärt bland unga människor.

Har du några råd att ge till unga novellförfattare?

– Jag brukar ge två råd. Ett råd som jag tror är bra i synnerhet i början handlar om att gräva där man står. Att gestalta något är svårt. Men det blir lättare om man själv har varit med om det, säger Jens Lapidus och tillägger att det är bra att ta avstamp i egna erfarenheter, exempelvis något man upplevt i skolan eller med kompisar.

Hans andra råd handlar om att vara försiktig med ordet plötsligt.

– Det är nämligen väldigt överanvänt, för att skapa spänning i en berättelse. Men det är lika spännande att skriva ”hon vaknade kallsvettig” som att skriva ”plötsligt vaknade hon kallsvettig”, säger Jens Lapidus som alltid brukar göra en sökning på hur många gånger ordet plötsligt finns med i ett färdigt bokmanus.

– Om det finns med mer än en gång, då är det dags att börja stryka.

Den som vill ha mer tips och inspiration inför novellskrivandet kan gå in på SvD:s sajt ”Läs & skriv”. Där finns bland annat en författarskola i tio delar för barn och unga, med tips från ungdomsförfattaren Lisa Bjärbo.

Lisa Bjärbo är också en av dem, som tillsammans med bland andra SvD:s kulturchef Lisa Irenius, ingår i novelltävlingens prisjury. Precis som SvD:s ordinarie litteraturpris kommer lilla litteraturpriset att delas ut på litteraturevenemanget Bokens dag den 14 november, med kulturminister Alice Bah Kuhnke som prisutdelare på Oscarsteaterns scen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons