Från ”Bolibompa”-Johan till läsambassadör

Johan Anderblad, före detta programledare på SVT, och numera tv-producent är Sveriges nya läsambassadör.
Johan Anderblad, före detta programledare på SVT, och numera tv-producent är Sveriges nya läsambassadör. Foto: SUSANNE KRONHOLM

Den före detta barnprogramledaren Johan Anderblad har sadlat om till barnboksförfattare – och nu även läsambassadör. Han tror på att utgå från ungas intressen för att locka till läsning.

Publicerad
Johan Anderblad har skrivit tre barnböcker (3–6 år) med faktafokus om Bojan som älskar fordon.

Johan Anderblad har skrivit tre barnböcker (3–6 år) med faktafokus om Bojan som älskar fordon.

Foto: Bonnier Carlsen förlag

Ett brinnande intresse för fordon blev Johan Anderblads väg in i skrivandet. Han har skrivit tre barnböcker om Bojan och hans mamma Bibbi som grottar ner sig i fakta om olika sorters fordon. Hur de fungerar, varför de låter som de gör och vilka regler som gäller för just brandbilen, polisbilen eller tåget.

Att väcka läslusten genom ett starkt intresse tror Johan är en viktig poäng när det kommer till barns, men också vuxnas, läsande.

– Det är så roligt att träffa barn och se att de tycker samma saker är spännande och roliga som jag, fastän det skiljer 50 år mellan oss. Och man märker att för vissa barn är det omslagsbilden på brandbilen som lockar dem in i boken, säger Johan Anderblad.

Den före detta ”Bolibompa”-programledaren utsågs tidigare i höst till ny läsambassadör av Kulturrådet. Uppdraget innebär att försöka nå barn och unga som vanligtvis inte kommer i kontakt med litteraturen av olika anledningar.

Enligt Johan Anderblad är det där han kommer in i bilden.

– När jag har varit ute på bibliotek har jag märkt två saker, dels att intresset för den här typen av faktaböcker är stor bland barn. Och dels att många av dem som är där aldrig gått till biblioteket förut, men är där för att de har sett mig på tv. Så jag hoppas få med mig skärmtittare in i bokvärlden, och känner mig lite glad och stolt över det.

Johan Anderblad har skrivit tre barnböcker (3–6 år) med faktafokus om Bojan som älskar fordon.

Johan Anderblad har skrivit tre barnböcker (3–6 år) med faktafokus om Bojan som älskar fordon.

Foto: Bonnier Carlsen förlag
Johan Anderblad har skrivit tre barnböcker (3–6 år) med faktafokus om Bojan som älskar fordon. Foto: Bonnier Carlsen förlag

På frågan vad som är nyckeln till ett läsande samhälle säger han att han vill ”göra en Rosling” (Hans Rosling, red. anm).

– Det är så mycket larm och katastrof efter PISA, och självklart är det så att det finns problem med läsning inom vissa grupper, men jag vill prata om det som är positivt i stället.

– Jag läste en ny undersökning som visar att över hälften av alla flickor med utrikes födda föräldrar regelbundet besöker biblioteket, vilket är långt fler än de med två svenskfödda föräldrar. Det finns även andra siffror att prata om, som att utgivningen av barn och ungdomslitteratur ökar och att ljudböcker fått ett så enormt uppsving. Jag tycker man ska greppa den positiva spiral som finns och jobba med de ögonen.

Låt böcker ligga framme, och snacka om din läsning så det inte blir fokus på barnen.

I början av 2018 drar uppdraget igång på allvar, men förvänta er inte att Johan Anderblad kommer att ställa sig framför kameran och mässa ”läs böcker!” Tvärtom är planen att han med sitt stora kontaktnät inom media ska försöka få andra kändisar att driva kampanjer via sina plattformar.

På det privata planet är hans råd till andra vuxna att ”show, don’t tell”, det vill säga förmedla vikten av läsning genom att själva ta fram en bok.

– Låt böcker ligga framme, och snacka om din läsning så det inte blir fokus på barnen. Om man inte läser själv är det ett perfekt tillfälle att börja. Vi pratar ofta om barnens läsprojekt, men vi vuxna påverkas också, det är lätt att glömma bort oss själva.

Tidigare läsambassadörer tipsar:

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons