Tove Lifvendahl:Staten ska inte välja mellan frihet och trygghet

Tove Lifvendahl
Ramels väg på Rosengård i Malmö, natten till måndag. Polisen begav sig till platsen med ett stort antal kravallbussar och sköt tårgas för att skingra folksamlingar.
Ramels väg på Rosengård i Malmö, natten till måndag. Polisen begav sig till platsen med ett stort antal kravallbussar och sköt tårgas för att skingra folksamlingar. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen måste både kunna skydda medborgares liv och hälsa, och upprätthålla den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten. Att den inte klarar det uppdraget är ytterst en regeringsfråga.

Tove Lifvendahl
Publicerad
Annons

Det inre försvaret håller inte för påfrestningen. Rikspolischef Anders Thornberg höll under måndagen pressträff om påskkravallerna, "en exceptionell händelse", och underströk återigen att Sverige befinner sig i ett "synnerligen allvarligt läge". Han vittnade om den dödsångest flera av hans medarbetare känt: "Många har varit utsatta för saker man inte ska behöva vara med om. Det är inte riskfritt att vara polis, men om man inte vet om man kommer hem efter jobbet, om man ska leva eller inte när passet är slut och möts av ett besinningslöst våld från flera hundra…".

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons