FN varnar för rekordvarmt år

Indien har drabbats av höga temperaturer de senaste veckorna. Inom fem år väntas Parisavtalets 1,5-gradersmål tillfälligt överskridas, spår FN
Indien har drabbats av höga temperaturer de senaste veckorna. Inom fem år väntas Parisavtalets 1,5-gradersmål tillfälligt överskridas, spår FN Foto: Manish Swarup/AP

Termometern kryper uppåt. Inom fem år är det lika stor risk att den globala temperaturhöjningen passerar 1,5 grader som att den inte gör det, enligt FN. Ett rekordvarmt år kommer nästan säkert att uppmätas före 2027.

TT-AFP
Publicerad
Annons

Jubel bröt ut när världens länder i Paris 2015 enades om ett banbrytande avtal för att begränsa klimatförändringarna och dess effekter. Man kom överens om att hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader, med ambitionen att inte överskrida 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Men det går trögt. Många har redan dödförklarat chanserna att klara av det mer ambitiösa av de två temperaturmålen medan FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport konstaterade att det är ”nu eller aldrig” som gäller om det ska gå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons