RecensionTeater

RövarnaSchillers teman drunknar i intensivt barhäng

Andrea Paddington Edwards och Lilja Fredrikson (liggande) i ”Rövarna”.
Andrea Paddington Edwards och Lilja Fredrikson (liggande) i ”Rövarna”. Foto: Mats Bäcker

Rövarbandet och publiken möts i barmiljö när Folkteatern Göteborg stöper om Schillers klassiker. Sturm und Drang präglar skådespeleriet och en intensiv fysiskhet fyller rummet.

Birgitta Lindh Estelle
Publicerad
Annons

På Folkteatern i Göteborg har Frida Röhl tillsammans med scenografen Charlotta Nylund omsatt Friedrich Schillers ”Rövarbandet” (1781) i en scenografisk fest. Stora scenen är ombyggd till en glänsande dimmigt upplyst bar. Vi möts av Joel Igor Hammad Magnussons drömska musik, bjuds in att gå tvärs över den stora spelytan och ta ett glas i baren. Nedsjunkna i sköna sammetssoffor tar vi sedan del av en stökig och högljudd men visuellt njutbar iscensättning av den intrigfyllda berättelsen om syskonen Karl och Franz von Moor. 

Den kyligt beräknande Franz får sin bror Karl att tro att deras mor förskjutit honom i Frida Röhls och Magnus Lindmans fria bearbetning av Schillers drama. Karl ansluter sig då till ett rövargäng och drar till skogs som deras ledare. Schillers böhmiska skogar fångas upp i soffornas gröna färg och rövarbandets lederhosen-inspirerade kostym. Ljussättningen förvandlar barens heltäckningsmatta till sand och repen från taken med svingande rövare förflyttar oss till en Robin Hood-skog.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons