”Vi bör sluta hymla om klimat­omställningen”

Debattören Gunnar Rundgren har under decennier arbetat med ekologiskt jordbruk, och var med och grundade Krav 1985. Han är ledamot av Kungliga skogs- och lantbruksakademien.
Debattören Gunnar Rundgren har under decennier arbetat med ekologiskt jordbruk, och var med och grundade Krav 1985. Han är ledamot av Kungliga skogs- och lantbruksakademien. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jan-Åke Eriksson

Omställningen kommer vare sig vi vill eller inte, men om vi agerar nu kan vi lättare påverka hur ett framtida hållbart samhälle kan se ut. Det kommer inte ge oss lika många prylar men kan ändå erbjuda ett tryggt och mer meningsfullt liv, skriver Gunnar Rundgren.

SvD
Publicerad
Annons

Klimatomställningen diskuteras ofta som en teknikfråga. Det handlar om att byta ut fossilbilar mot elbilar, kol mot vindkraft och göra plast av biomassa, bara för att ta några exempel. Men dessa diskussioner missar vad omställningen leder till i förlängningen. Användningen av fossila bränslen har inneburit förändringar på i stort sett alla områden i samhället, från var vi bor till hur vi producerar. Globalisering, kapitalism, bilismen, bostäder, utbildning, pensions­systemen, ja till och med på hur vi ser på oss som människor i förhållande till resten av biosfären är i stora drag resultat av samhällets omvandling med kol och olja.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons