RecensionTv-serier

Jeen-yuhs: A Kanye trilogyGår det att knäcka chiffret Kanye West?

”Jeen-yuhs” skildrar Kanye Wests resa från hemstaden Chicago, ”Chi-town”, till New York.
”Jeen-yuhs” skildrar Kanye Wests resa från hemstaden Chicago, ”Chi-town”, till New York. Foto: Netflix

Sedan tidigt 2000-tal har Kanye West gäckat omvärlden, och arbetet med ”Jeen-yuhs” har pågått lika länge. När Netflix slutligen släpper dokumentären är förväntningarna höga – men Yeezys vägar förblir outgrundliga.

Essy Klingberg
Publicerad
Annons

När Kanye West är inblandad i ett kreativt projekt kan man räkna med dröjsmål och dramatiska utspel. Dokumentären ”Jeen-yuhs” har inte inneburit något undantag. I flera veckor har rapparen på sociala medier krävt rätten att godkänna den slutgiltiga klippningen, på vilket regissörerna svarat blankt nej. Dagarna före premiären har han ägnat åt att hetsa mot såväl exfrun Kim Kardashian som dennas nye kille Pete Davidson på Instagram, något som bekymrat även de mest frälsta följarna. När Netflix slutligen släpper dokumentären landar speltiden på strax under fem timmar, fördelat på tre kapitel.

Det är sent 90-tal när ”Jeen-yuhs” filmare och medregissör, Clarence ”Coodie” Simmons, av en slump lär känna den 19-årige Kanye West. West är redan då en omsvärmad hiphop-producent, och Simmons – som bevakar Chicagos rapscen – dras till honom på ett närmast religiöst sätt. När West beslutar sig för att lämna hemstaden för New York följer Simmons med. Det blir början på en vänskap – och ett videoprojekt – som ska spänna över mer än två decennier.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons