Recension

Du stolta, du fria. Om svenskarna, Sverigebilden och folkhälsopatriotismenTegnell-patrioten liknar Trump-nationalisten

Gina Gustavsson är docent i statskunskap vid Uppsala universitet samt fristående kolumnist på DN:s ledarsidor.
Gina Gustavsson är docent i statskunskap vid Uppsala universitet samt fristående kolumnist på DN:s ledarsidor. Foto: Malin Hoelstad

Svenskarnas självbild har ingen täckning i verkligheten, enligt Gina Gustavsson. Håkan Lindgren läser hennes bok och tycker att den är något för alla som vill förstå det komplexfyllda land vi lever i.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

För 40 år sedan gick debatten het på SvD:s kultursidor om ett Sverige som var välplanerat intill hjärndödhet – Lars Gustafsson, Sven Delblanc med flera deltog. I dag visar coronasiffrorna att det en gång så väladministrerade landet inte klarar en kris. Finland har 20 coronadöda per 100 000 invånare, Norge har 16 och Sverige 146. Ingen ansvarig minister eller tjänsteman har avgått på grund av detta, skriver Gina Gustavsson i ”Du stolta, du fria”.

Gustavsson är docent i statskunskap och kolumnist i DN. ”Du stolta, du fria” börjar som en ganska pratig bok om den svenska coronastrategin, men den blir efter hand riktigt spännande när jag förstår att den bör läsas på ett annat sätt – som en bok om den svenska självbilden. Det vi tror om oss själva har ingen täckning i verkligheten. Om Sverige var en person skulle avståndet mellan självbild och beteende vara så stort att det var dags att söka professionell hjälp.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons