Barnakuter pressade – luftvägsvirus ökar

Söktycket på barnakuten i storstäderna är ovanligt högt för säsongen. Flera olika luftvägsinfektioner är i omlopp och drabbar framför allt små barn hårt. Arkivbild.
Söktycket på barnakuten i storstäderna är ovanligt högt för säsongen. Flera olika luftvägsinfektioner är i omlopp och drabbar framför allt små barn hårt. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Storstädernas barnakutmottagningar upplever ett högt tryck. Många fler barn än vanligt för säsongen är så pass sjuka av framförallt luftvägsinfektioner att de behöver söka vård akut. Hårdast drabbade är de allra minsta barnen.

Helena Björk/TT
Publicerad
Annons

Barnläkare i de största regionerna – Skåne, Stockholm, Uppsala och Västra Götaland – har en ny situation framför sig jämfört med en vanlig augusti- och septembermånad.

– Barninfektionsavdelningen är fullbelagd och många barn som söker på akutmottagningarna har luftvägsbesvär och andningsbesvär. Inte bara RS-virus utan flera andra luftvägsvirus är i omlopp, och vi har även några inlagda fall av virusmagsjuka. Det har vi nästan inte sett under pandemin, säger Ulrika Tinghäll Nilsson, sektionschef för barnmedicin vid Skånes universitetssjukhus.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons