ÖB: Ryskt motiv saknar verklighetsförankring

– Invasionen är ett brott mot folkrätten och mot våra mest grundläggande värderingar och principer, säger överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.
– Invasionen är ett brott mot folkrätten och mot våra mest grundläggande värderingar och principer, säger överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild. Foto: Jens Ökvist/TT

Överbefälhavare Micael Bydén dömer ut den ryska förklaringen till invasionen av Ukraina som ”en hemsnickrad historisk berättelse som helt saknar verklighetsförankring”.

Han manar samtidigt till svensk vaksamhet.

TT
Publicerad
Annons

– Den ryska tröskeln för att använda militärt våld har varit låg över tid, men nu har den låga tröskeln trampats ned i Ukrainas bördiga jord och mina tankar går till det ukrainska folket, säger ÖB i ett filmat tal riktat till försvarets samtliga medarbetare, publicerat på myndighetens hemsida.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har som förklaring till invasionen bland annat spridit lögner om att det pågår ett folkmord på ryssar i östra Ukraina. ÖB säger att den ryska motiveringen till invasionen helt saknar verklighetsförankring och att ansvaret för det lidande och den död som nu sker vilar helt på den ryska ledningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons