ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Klarnas värde kan ha fallit 400 miljarder

Foto: Claudio Bresciani/TT

Värdet på Klarna kan vara 400 miljarder kronor lägre än i fjol. När betaljätten just nu är på jakt efter ny finansiering, uppger Wall Street Journal att 85 procent av en tidigare värdering gått upp i rök.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Det är när Klarna just nu närmar sig en överenskommelse om kapitaltillskott, som en ny värdering läcker ut. Enligt källor till WSJ landar det nya värdet på det svenska fintechbolaget på låga 6,5 miljarder dollar, motsvarande 67 miljarder kronor.

Det är kraftigt lägre än tidigare.

För ett år sedan var Klarnas värdering 45,6 miljarder dollar, motsvarande 471 miljarder kronor.

Den nya, lägre värderingen görs i samband med att Klarna vill ta in 650 miljoner dollar från huvudsakligen nuvarande ägare.

Sebastian Siemiatkowski, vd för betalningstjänsten Klarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Enligt WSJ har Sequoia Capital en nyckelroll. Riskkapitalbolaget har investerat i Klarna sedan 2010 och äger nära en fjärdedel av aktierna i Klarna. Dess styrelseordförande Michael Moritz är också styrelseordförande i Klarna.

Sedan tidigare är det känt att Sequoia Capital har uppmanat Klarna att kapa kostnader och göra sig redo för tuffa tider. I maj aviserade den svenska betaltjänstjätten omfattande neddragningar, där ungefär 10 procent av Klarnas personalstyrka, cirka 700 personer, måste lämna bolaget.

Klarna hade kraftig medvind under pandemin då e-handeln sköt i höjden. Under tidigare finansieringsrundor gick värderingen stegvis från 5,5 miljarder dollar till 31 miljarder dollar för att i juni i fjol toppa på hela 45,6 miljarder dollar.

Om WSJ:s källor är korrekt informerade är värdetappet 85 procent sedan luften gick ur techmarknaden. Räknat i kronor vore värdefallet 404 miljarder.

I ett mejl till SvD kommenterar Filippa Bolz, pressansvarig vid Klarna, att ”WSJ:s uppgifter är spekulation och inte bekräftade”.

Annons
Annons