Professorer: Avliva alla minkar även i Sverige

Björn Olsen och Magnus Gisslén varnar för att låta minkar vara kvar på svenska farmer.
Björn Olsen och Magnus Gisslén varnar för att låta minkar vara kvar på svenska farmer. Foto: Pontus Lundahl/TT, Pressbild, Mads Claus Rasmussen/TT

De industriella djurfabriker vi har byggt upp i vårt moderna samhälle är inte bara problematiska ur ett djurskyddsperspektiv utan innebär också ett stort reellt hot mot folkhälsan, skriver professorerna Magnus Gisslén och Björn Olsen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi ser just nu en oroväckande spridning av genetiskt förändrat sars-cov2, coronaviruset som orsakar covid-19, mellan mink och människa i Danmark. Minkar och en del andra djurarter kan precis som människa infekteras av coronavirus. De flesta infekterade minkar blir inte särskilt sjuka men viruset sprids snabbt mellan djuren som trängs i burar på små ytor. Eftersom de dockningsproteiner (receptorer) som viruset fäster in till för att infektera celler ser lite olika ut i de olika värdarna– människa respektive mink – finns ett evolutionärt tryck för viruset att förändra sig när det anpassar sig till en ny art. När sedan människor infekteras av det förändrade viruset kan dess egenskaper ha ändrats.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons