”Regeringen bör stoppa affären i sin helhet”

Vattenfalls kolverksamhet i Tyskland är stor även med europeiska mått. Det är därför inte rätt att ­hävda att det inte spelar någon roll vem som äger den, skriver författarna. Bilden visar Vattenfalls kolkraftverk Schwarze Pumpe i Lausitz i östra Tyskland.
Vattenfalls kolverksamhet i Tyskland är stor även med europeiska mått. Det är därför inte rätt att ­hävda att det inte spelar någon roll vem som äger den, skriver författarna. Bilden visar Vattenfalls kolkraftverk Schwarze Pumpe i Lausitz i östra Tyskland. Foto: Lars Pehrson

Ska miljöfarlig verksamhet ägas av svenska staten eller av brevlådeföretag? Den tilltänkta köpa­ren av Vattenfalls brunkol har ingen hållbarhetspolicy, inga hållbarhetsmål och redovisar inga utsläpp av kol­dioxid. Regeringen bör därför stoppa affären i sin helhet, skriver Ulf Bjereld och Rafael Waters, Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Publicerad
Annons

Det viktiga beslutet om framtiden för Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet närmar sig. Ska regeringen ­stoppa affären eller inte? Vad tillåter ägar­direktiven? Vad är köparen för företag egentligen? Och hur blir det med utsläppsrätterna – kan de annulleras eller följer de med köpet? Debatten har blivit ganska intrikat. Men låt oss hålla grundfrågan främst:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons