Annons

Spara tusenlappar – på att binda räntan

Bundna bolån erbjuds nu till betydligt lägre ränta än obundna lån.
Bundna bolån erbjuds nu till betydligt lägre ränta än obundna lån.

En gammal sanning är att rörlig ränta i regel är billigare än bunden ränta. Men som med mycket annat den senaste tiden så har också det förändrats.

– Nu är vi flera aktörer som erbjuder signifikant lägre räntor till dem som binder, säger Dag Wardaeus, medgrundare på Hypoteket. 

Krisåret 2020 tog på många sätt oväntade ekonomiska vändningar. Ett exempel är utvecklingen på bostadsmarknaden som har varit oväntat stark. Vanligtvis försvagas bostadsmarknaden vid ekonomiska kriser och många ekonomer väntade sig att priserna skulle sjunka, vilket skedde initialt – men ändrades snabbt.

Utifrån Riksbankens agerande kan man anta att räntor på bostadslån och andra lån kommer förbli låga under flera år framöver.

– Som det ser ut nu finns all anledning att tro att vi kommer ha en fortsatt värdeökning på bostadsmarknaden ett tag till, säger Dag Wardaeus, medgrundare på Hypoteket.

”Signifikant lägre räntor”

En annan oväntad vändning är hur relationen mellan bundna och rörliga bolån förändrats. I takt med att bostadspriserna stigit har bolåneräntorna sakta tickat nedåt under 2020 – och bundna bolån erbjuds nu till betydligt lägre ränta än obundna lån.

– Rörlig ränta har i regel varit billigare och bunden ränta har varit dyrare. Men som med mycket annat den senaste tiden så ser det inte ut så längre. Vi är flera aktörer på marknaden som erbjuder signifikant lägre räntor till dem som binder räntorna på ett eller flera års sikt än till dem som vill ha sina lån rörliga, säger Dag Wardaeus.

En bolåneutmanare som erbjuder lägre bunden ränta än rörlig är Hypoteket där den bundna idag ligger på 1,15 procent* till alla kunder. En genomsnittlig svensk bolånekund, med ett bolån på 2,2 miljoner och en ränta på 1,58 procent, kan spara 8 000 kronor på att byta till Hypotekets ettåriga ränta.

Hypoteket i korthet

  • Hypoteket har enligt Trustpilot Sveriges nöjdaste bolånekunder med betyg 4,7 av 5.
  • Lägsta bolåneräntan är 1,15 procent* bundet i ett helt år – prutat och klart och utan helkundskrav.
  • Helt digitalt ansökningsflöde, allt sköts via BankID, mobiltelefon eller dator och tar bara några minuter.
  • Bostadens belåningsgrad får vara högst 65 procent.
  • Kundstocken består av över 10 000 bolånekunder.

*Effektiv ränta 1,16%, beräknat på 1 MSEK med 1 års bunden ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 293 394 kr. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%."

Annons
Detta är en annons från Hypoteket, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.