Fler vill bli scouter

Scoutrörelsen har vuxit så att det knakar under coronapandemin. Sjöscouterna Lotten, Hedda, Sara och Alfons förstår varför.

Tina Harr
Publicerad
Man behöver inte gilla friluftsliv bara för att man går i scouterna, tycker barnen i Sydvästerna sjöscoutgrupp. ”Det viktiga är att man gillar utmaningar. Om man inte gillar naturen så lär man sig det också”, säger Hedda. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det doftar av tjära vid Heleneborgs båtklubbs klubbhus på Långholmen i Stockholm. Ambulanssirenerna tjuter på Västerbron som vi passerar under.

Lotten, Hedda, Sara och Alfons som går i Sydvästerna sjöscoutgrupp pratar i munnen på varandra när de ska berätta om alla upplevelser under sin tid som sjöscouter. Som den gången de var ute och paddlade och Hedda fick en paddel i huvudet. Eller den gången när de paddlade på Torpe-Infjärden vid Björnö och det blev storm, vilket kändes både läskigt och spännande. Genom att vara med i sjöscouterna har de fått lära sig saker som hur man styr en båt och hanterar ett segel.

Totalt växte scouterna med 3 000 personer under 2020. Det är åtta nya medlemmar per dag! Under pandemiåret har också fler unga sagt att de planerar att rusta sig för kris, genom att bunkra konserver och införskaffa stormkök och ficklampor, visar en ny undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Att det har blivit populärt med scouterna beror på att fler vill komma ut i naturen och klara sig själva, tror barnen.

– I scouterna får man ny kunskap som man inte lär sig någon annanstans, säger Lotten.

Halsduken visar vilken scoutgrupp man tillhör. Södermalms scoutkårs halsduk är bränd terracotta. Foto: Emma-Sofia Olsson

När man är scout har man större chans att klara sig om man går vilse till exempel, är de överens om.

– Men man pratar också mycket om hur man behandlar andra och hur man är en schyst kompis, säger Alfons.

Att få testa på olika saker är det roligaste med att gå i scouterna, tycker de. Alltifrån att gå på ”Minecraft”-hajk till att hantera en kniv, eller göra krabbelurer.

– Kommer ni ihåg när jag råkade hälla ut all smet i pannan? Jag förstår inte varför jag inte är bra på att göra krabbelurer, säger Hedda.

– Vi är bäst på att äta krabbelurer i alla fall, säger Alfons.

Dagens uppgift är att lösa ett chiffer. Det är ett hemligt meddelande där man ersätter bokstäver med andra bokstäver, siffror eller symboler.  Foto: Emma-Sofia Olsson

Scouterna jobbar efter ”learning by doing”, alltså att man lär sig genom att göra saker, inte genom att bara läsa om dem. Så om de ska lära sig att göra upp eld, så får de testa själva.

– Det är jättebra, annars skulle ett helt möte gå åt till att bara prata. Här får vi göra och lära av våra misstag, säger Lotten.

Det finns många fördomar mot scouterna, tycker de.

– Många tänker på scouterna som något helt annat än vad det är. Typ att man bara bygger kojor och eldar. Men ibland är vi till och med inomhus, säger Alfons.

– Ja, och poppar popcorn, säger Hedda.

Sara fyller i:

– Popcorn utan salt – skandal!

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons