RecensionNya filmer

MinariPrisvinnare: skarpt och vackert utvandrardrama

Alan S Kim, Steven Yeun, Noel Cho och Yeri Han i ”Minari”.
Alan S Kim, Steven Yeun, Noel Cho och Yeri Han i ”Minari”. Foto: David Bornfriend/Scanbox

En koreansk familj slår sig ned i Arkansas på 1980-talet i den feelgood-färgade ”Minari”. Ett drama som inte enkelt låter sig kategoriseras men som är gjort med exceptionellt lätt handlag.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

”Titta på jorden”, säger pappan och nyblivne jordbrukaren Jacob och skopar upp en näve från marken, ”det är den bästa jorden i hela Amerika”. Hans fru Monica tittar klentroget på honom. Inte bara för att han sitter och gullar med jordmånen, utan för att hela livet verkar röra sig i fel riktning.

Det utvandrade koreanska paret och deras två barn har nyligen lämnat Kalifornien till förmån för markerna runt Ozarkbergen i Arkansas, och Jacobs dröm är att de ska slippa sina träliga dagjobb som könsbestämmare av kycklingar och i stället kunna försörja sig på odling av kvalitetsgrönsaker. Monica, som man strax förstår kommer från en betydligt mer förfinad och urban bakgrund, tycker hela projektet är hopplöst: huset de flyttat in i står på pålar, ingen annan bor i närheten förutom en hyperreligiös Vietnamveteran, och med yngste sonens allvarliga hjärtsjukdom är avståndet till närmsta sjukhus obehagligt långt. Vad i hela friden spelar då jorden för roll?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons