RecensionNya filmer

MinariPrisvinnare: skarpt och vackert utvandrardrama

Alan S Kim, Steven Yeun, Noel Cho och Yeri Han i ”Minari”.
Alan S Kim, Steven Yeun, Noel Cho och Yeri Han i ”Minari”. Foto: David Bornfriend/Scanbox

En koreansk familj slår sig ned i Arkansas på 1980-talet i den feelgood-färgade ”Minari”. Ett drama som inte enkelt låter sig kategoriseras men som är gjort med exceptionellt lätt handlag.

Publicerad
Yuh-Jung Youn tilldelades en Oscar för rollen som mormor i ”Minari”.

Yuh-Jung Youn tilldelades en Oscar för rollen som mormor i ”Minari”.

Foto: A24/Scanbox
Annons

”Titta på jorden”, säger pappan och nyblivne jordbrukaren Jacob och skopar upp en näve från marken, ”det är den bästa jorden i hela Amerika”. Hans fru Monica tittar klentroget på honom. Inte bara för att han sitter och gullar med jordmånen, utan för att hela livet verkar röra sig i fel riktning.

Det utvandrade koreanska paret och deras två barn har nyligen lämnat Kalifornien till förmån för markerna runt Ozarkbergen i Arkansas, och Jacobs dröm är att de ska slippa sina träliga dagjobb som könsbestämmare av kycklingar och i stället kunna försörja sig på odling av kvalitetsgrönsaker. Monica, som man strax förstår kommer från en betydligt mer förfinad och urban bakgrund, tycker hela projektet är hopplöst: huset de flyttat in i står på pålar, ingen annan bor i närheten förutom en hyperreligiös Vietnamveteran, och med yngste sonens allvarliga hjärtsjukdom är avståndet till närmsta sjukhus obehagligt långt. Vad i hela friden spelar då jorden för roll?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons