ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Helgonet firas med ymnigt intag av alkohol

Saint Patrick och en kung. Irländsk illustration från 1200-talet.
Saint Patrick och en kung. Irländsk illustration från 1200-talet. Foto: Bridgeman Images/TT

Saint Patrick rövades enligt egen utsago bort som 16-åring. Som slav på Irland fann han en tillflykt i kristendomen. Men de blivande helgonet hade fiender som han såg sig tvungen att kämpa mot.

Dick Harrison
Publicerad

Fråga: Vem var Saint Patrick och hur länge har irländare (och många andra) firat Saint Patrick’s Day? Är helgonet en sagofigur eller har han funnits?

Dick Harrison: Ja, han har funnits, och till skillnad från många andra tidigmedeltida helgon har han lämnat skriftliga vittnesbörd om sig själv. Patrick, eller Patricius, har till och med skrivit en kortfattad självbiografi på latin, betitlad Confessio (”Bekännelse”). Dessutom har ett brev överlevt. Av tradition brukar vi förlägga hans liv och verksamhet till 400-talet, men några egentliga kronologiska hållpunkter finns ej – det finns forskare som menar att hans verksamhet lika gärna kan förläggas till andra hälften av 300-talet. Vi vet inte heller varifrån han kom. Hemorten, Bannaven Taberniae, har inte kunnat identifieras, även om man ofta har gissat på Carlisle i nordvästra England. Fadern Calpurnius var en decurio, det vill säga medlem av den styrande rådsförsamlingen på hemorten, och diakon i kyrkan. Familjen ägde troligen en medelstor jordegendom. Ur denna trygga tillvaro rycktes Patricius enligt egen utsago med våld någon gång under tonåren, då han kidnappades av plundrare från havet och fördes som slav över Irländska sjön. Om denna händelse skriver han själv:

Laddar…