Björn Jeffery:En börsbubbla fylld av ungdomlig ilska

Björn Jeffery
Vad som sker är en perfekt storm som vi sannolikt kommer att bevittna en lång tid framöver, skriver Björn Jeffery.
Vad som sker är en perfekt storm som vi sannolikt kommer att bevittna en lång tid framöver, skriver Björn Jeffery. Foto: John Angelillo/UPI

Först stormades Kapitolium av användare på internetforum. Nu är det Wall Streets tur. Turerna med Gamestop är en perfekt storm av uppdämd ilska och riskabla finansiella instrument som nu handlas med en knapptryckning.

Björn Jeffery
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På tidigt 2000-tal skrev den amerikanska journalisten James Surowiecki en uppmärksammad bok som hette ”The wisdom of crowds”. Hans tes var att en korrekt sammansatt grupp av människor gemensamt kommer fram till bättre svar än varje enskild individ.

Vad vi har sett de senaste dagarna i Redditforumet Wall Street Bets ligger närmare ”The anger of crowds”. Detta är inte visdom från en grupp – det är ilska. En ilska som är koordinerad, riskbenägen, och riktad direkt mot hedgefonder och resten av Wall Street-etablissemanget. Genom att samordna köp av hårt blankade aktier har internetforumet lyckats skapa en så kraftig uppgång att hedgefonderna måste köpa aktier för att rädda sina positioner – en så kallad short squeeze. Surowiecki beskriver utvecklingen med Gamestop och en rad andra kortade aktier som en modern internetförmedlad aktiemanipulation.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons