Henrik Sundbom:Värna transparens och rimlighet i skolan

Henrik Sundbom
Klassrum.
Klassrum. Foto: Henrik Isaksson/TT

Frågan om offentlighetsprincipen och friskolorna handlar inte storbolagsintressen mot barnens bästa, utan om rimliga förutsättningar att driva en skola.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ska offentlighetsprincipen gälla friskolor? Det är lätt att besvara den frågan med ett rungande “ja”. Det kan tyckas självklart att alla skolor, som i viss mån ägnar sig åt myndighetsutövning, ska utsättas för maximal insyn. I den just nu så aktuella debatten om friskolornas villkor används argumentet flitigt, utan vidare tankar om vad det skulle innebära i praktiken. Jag nämnde det själv som en önskvärd åtgärd när jag listade tio teser för en bättre skola

Misstaget många, däribland jag själv, gör, är att likställa offentlighetsprincipen med en transparent verksamhet. Friskolor bör självklart redovisa elevernas resultat, andelen behöriga lärare och andra centrala uppgifter. Elever och föräldrar som står inför ett skolval har rätt att kunna fatta beslut baserade på gedigna grunder, och då måste det vara skolornas skyldighet att tillhandahålla all information som behövs.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons