Uppkopplade seniorer
Satsningen presenteras av:
Hallon

Ygeman: Går inte att dra i någon digital nödbroms

Allt fler kommer att efterfråga wifi på äldre­boenden, tror Anders Ygeman (S).
Allt fler kommer att efterfråga wifi på äldre­boenden, tror Anders Ygeman (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Hundratusentals svenskar lever i digitalt utanförskap – något som blivit extra påtagligt under pandemin. På uppdrag av regeringen har flera insatser genom­förts de senaste åren, men är de tillräckliga?

Publicerad
Digitalt bank-id krävs för att uträtta exempelvis bankärenden.

Digitalt bank-id krävs för att uträtta exempelvis bankärenden.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Läkarbesök, bankärenden, bussbiljetter – och i vissa fall även vaccin mot covid-19. Det mesta i samhället kräver numer någon form av digitala verktyg för att genomföra. Samtidigt har drygt 300 000 svenskar, samtliga över 75 år, aldrig använt internet, enligt SCB. Betydligt fler – runt en tiondel av befolkningen – känner sig inte delaktiga i det digitala samhället, enligt Internetstiftelsens rapport “Svenskarna och internet” från 2019.

Hur slår uppmaningen att äldre bör stanna hemma under pandemin mot de digitalt isolerade? Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tycker att Sverige tagit ”enorma kliv” i digitaliseringen under året som gått.

– Många äldre som inte använt internet förr har nu börjat. De som bara använt det lite innan använder det mycket nu. Tittar man på saker som videosamtal eller hälsotjänster är det dramatiska ökningar.

Vi har nått en punkt där man inte kan delta fullt ut i samhället utan att vara digital.

I fjol gav regeringen Post- och telestyrelsen, PTS, i uppdrag att genomföra insatser i syfte att underlätta för äldre att använda digitala tjänster. Uppdraget ”Bryt isoleringen” slutredovisades i mars. Enligt PTS projektledare Tobias Willstedt är den största utmaningen att nå ut till de som behöver det allra mest – pandemi eller ej.

Annons
Annons
Digitalt bank-id krävs för att uträtta exempelvis bankärenden.

Digitalt bank-id krävs för att uträtta exempelvis bankärenden.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Om det inte vore för pandemin skulle många kunna vända sig till exempelvis ett bibliotek med sina frågor, men samtidigt är skillnaderna i infrastruktur stora runtom i landet. Bor du på glesbygden gör kanske avståndet att du inte ens kan ta dig dit. Hur hittar vi ens de personerna? Vi kan inte bara säga ”kom på Zoom-mötet så berättar vi mer” till de som helt saknar kunskap och digital infrastruktur.

Tobias Willstedt är bekymrad. Digitaliseringens utmaningar har ställs på sin spets under pandemin – många av knutarna har lösts, men alltför många kvarstår. Det gör även frågan varför inte mer gjorts tidigare.

– Vi har nått en punkt där man inte kan delta fullt ut i samhället utan att vara digital. Det säger egentligen allt. Digital delaktighet har varit en viktig fråga länge, så varför vi nått den här punkten utan att alla varit med i båten törs jag inte svara på.

Till viss del har man varit för ivrig att montera ned de tillvägagångssätt som folk känner till.

Anders Ygeman håller med om att digitaliseringen gått fort – ibland för fort.

– Till viss del har man varit för ivrig att montera ned de tillvägagångssätt som folk känner till, som hur man köper en biljett eller går på banken. Det har gjort att folk har känt sig utlämnade. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte finns någon väg tillbaka – jag tror inte att man kan dra i någon digital nödbroms, det vi måste göra är att rusta människor för framtiden.

Regeringsuppdraget till PTS riktade sig ”särskilt till äldreboenden och äldre som befinner sig isolerade.” Att många äldreboenden saknar wifi är ledsamt, säger digitaliseringsministern. Samtidigt menar han att de flesta som lever i digitalt utanförskap på äldreboenden är ”gamla och skröpliga” och ändå inte kan tillgodogöra sig tekniken.

– På exempelvis min mammas äldreboende har man wifi, men det är inte öppet för de som bor där och det är nog ganska vanligt. Man har utgått från att de boende inte behöver det. I många fall stämmer det nog, men de som kommer in på äldreboenden i dag är samtidigt en annan grupp än för 5–10 år sedan. Fler kommer antagligen att efterfråga wifi.

Att kunna hålla kontakten med omvärlden när samhället uppmanar en att isolera sig är helt avgörande, tror Anders Ygeman. Han har själv haft videosamtal med sina föräldrar under pandemin.

– De tre, fyra första gångerna vi ringde fick man se kinden och örat, men till slut lyckades vi. Sedan dess har vi kunnat hålla kontakten med videosamtal.

Digitalt bank-id krävs för att uträtta exempelvis bankärenden. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Artikelserien Uppkopplade seniorer presenteras av HallonHallon

Till Uppkopplade seniorer
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons