”Aktiviteter för barn bör öppna så snart det går”

 Låt oss som är vuxna ge kommande generationer de bästa möjliga förutsättningarna för ett hållbart hälsosamt liv, menar Carolina Klüft och tio debattörer till.
Låt oss som är vuxna ge kommande generationer de bästa möjliga förutsättningarna för ett hållbart hälsosamt liv, menar Carolina Klüft och tio debattörer till. Foto: TT

Pandemin har accelererat en redan akut och olycklig utveckling mot fysisk inaktivitet för barn och unga som kan leda till förödande konsekvenser på sikt. Det skriver Carolina Klüft med flera.

Publicerad
Annons

Året som vi lämnat bakom oss saknar motstycke i modern tid. Under 2020 konstaterades cirka 85 miljoner fall av covid-19 i världen och fler än 1,8 miljoner personer avled. Utöver tragik med lidande och förlust av människoliv har vardagen påverkats över hela jorden – så även i Sverige. I sjukvård och äldreomsorg har man varit tvungen att jobba i frontlinjen under svåra betingelser. Andra har kunnat arbeta hemifrån och i vissa branscher har inkomstmöjligheterna försvunnit. Socialt har vi träffat färre familjemedlemmar och vänner. Många har också varit mindre fysiskt aktiva. Detta gäller även våra barn och ungdomar. Tyvärr har pandemin accelererat en redan akut och olycklig utveckling mot fysisk inaktivitet som kan leda till förödande hälsokonsekvenser på sikt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons