Författaren John Dean avslöjade Nixons kriminalitet under Watergate och har nu djupdykt i personligheterna hos Trumps väljare.
Författaren John Dean avslöjade Nixons kriminalitet under Watergate och har nu djupdykt i personligheterna hos Trumps väljare. Foto: Andrew Harnik/AP

Psykologin som gav Trump makten: ”Lockar väljare med fördomar”

Det löper en röd tråd mellan expresidenterna Nixons och Trumps väljare. Det säger författaren John Dean, som avslöjade Nixons kriminalitet under Watergate och som nu djupdykt i personligheterna hos Trumps väljare. ”Våldet 6 januari kan ske igen.”

Erik Bergin
Publicerad

Bland gröna kullar i Beverly Hills sitter en 82-åring med en annorlunda historia att berätta. Som ung chefsjurist i Vita huset hamnade han mitt i Richard Nixons mörkläggning av Watergateskandalen. I stället för att spela med vittnade han om presidentens brott och blev en av dem som fick Nixon att avgå 1974.

– Jag hade 37 konversationer med Nixon. Jag berättade för honom vilken katastrof han hade att hantera med Watergate, ingen annan berättade det för honom. Det var då jag insåg vilken man jag jobbade åt, säger John Dean när SvD videointervjuar honom i början av april.