Cancersjuka Isabelle ska ha ett ”frisk-kalas”

Åttaåriga Isabelle är snart frisk från sin leukemi.
Åttaåriga Isabelle är snart frisk från sin leukemi. Foto: Privat

När Isabelle var sex år drabbades hon av leukemi. I dag, två år senare, har hon bara sju månader kvar av behandlingen och är i full gång med att planera sitt ”frisk-kalas”.

Saga Höggren
Publicerad

Nyligen var det barncancermånad i Sverige. Då samlade Barncancerfonden in pengar till cancerforskningen och uppmärksammade barn som kämpar mot cancer.

Isabelle blev väldigt sjuk för två år sedan – precis före Halloween. Hon fick flera infektioner och var mycket trött. När läkarna undersökte hennes blod såg de att något var fel. De tog benmärgsprov och konstaterade att hon hade leukemi.

– Jag var så trött att jag inte riktigt minns hur det var. Men när jag förstod att leukemi var cancer blev jag rädd.

Isabelle fick direkt börja behandling med de mediciner som skulle göra henne frisk. En behandling som var tuff. Att tappa håret var något av det värsta.

– Allt föll av på en gång. Då sa jag ”okej”, tog hårborsten, låste in mig på toaletten, ställde mig på en pall framför spegeln och borstade av håret. Jag fortsatte tills nästan allt var borta.

Isabelle hade länge försökt spara till lika långt hår som sagans Rapunsel. Därför var det jobbigt när det föll av. För Isabelles mamma Angelica Svahn var håravfallet ledsamt på ett annat sätt.

–  Sjukdomen blev så tydlig när hon tappade håret. Bara tio dagar tidigare hade vi fått cancerbeskedet, allt gick så snabbt, säger hon.

Att tappa håret var väldigt jobbigt berättar Isabelle. Foto: Privat

Vad har varit viktigast för dig under den här perioden?

– Att veta att jag kommer klara detta, säger Isabelle lugnt.

Många kompisar på Isabelles skola har undrat mycket om sjukdomen. När hon fick diagnosen gick hon med sin dåvarande fröken till alla klasser och berättade.

Isabelle förklarade också hur hon ville bli bemött.

– Jag sa att jag inte tycker om när de viskar om mig. I stället vill jag att de kommer fram och pratar med mig om de har några frågor. Jag vill vara som en vanlig klasskompis.

I sju månader till ska Isabelle behandlats för sin cancer. När behandlingen är klar ska hon fira rejält. Foto: Privat

Nu är det inte långt kvar av Isabelles behandling. Om sju månader är hon färdig och familjen planerar nu ett stort ”frisk-kalas”. Direkt när hon blev sjuk bestämde familjen att de skulle ha kalaset, så de skulle ha något att se fram emot.

Vad ska ni göra på ditt frisk-kalas?

– Vi ska leka lekar, grilla jättegod mat, hoppa hoppborg och så kommer min kompis Sean Banan som jag lärt känna via Barncancergalan. Vi ska ha det så roligt och festa hela kvällen!

Vad betyder kalaset för dig?

– Allt. Jag blir glad bara av att prata om det. Det känns så nära nu.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se