Prylarna som gör hemmajobb lättare

Hemmajobb kräver nya lösningar.
Hemmajobb kräver nya lösningar. Foto: Jessica Gow/TT

Det finns prylar som gör ditt hemmakontor trivsammare. Säkert kan arbetsgivaren hjälpa till med sånt som gör hemmajobbet enklare, och dig mer produktiv. Men somliga hjälpmedel kan du fixa själv – och kostnaden behöver inte vara hisnande.

Ia Wadendal
Publicerad
Annons

1 / 4

Bra för ryggen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stå upp och jobba så ofta du kan

Saknar du ditt höj- och sänkbara skrivbord? För de flesta är det nog svårt att få plats med ett sådant hemma, men det finns smarta kompakta alternativ. Freedesk är ett portabelt minibord som går att höja och sänka i olika nivåer. Det kan du placera på ett vanligt skrivbord, eller på köksbordet till exempel.

Eftersom det går att fälla ihop är det enkelt att ta med sig till sommarstugan också. Det här är några alternativ till Freedesk: det hopfällbara datorbordet i bambu och Digitus sitt/ståbord.

Budgettips: Använd strykbrädan eller en fotpall för att få datorn i ståhöjd.

Står du i flera timmar och jobbar under arbetsdagen kan det vara bra att investera i en ståmatta. Det låter kanske lite konstigt, men man bli rätt trött i fötterna av att stå länge på ett hårt golv. Ergonomiska ståmattor avlastar kroppen, och det finns en hel del att välja på. Det här är två varianter som är riktigt sköna att stå på, Matting Matta Yoga och Ergo Max Bubble.

Budgettips: Har du redan en yogamatta hemma, så testa att lägga den under fötterna.

Annons
Annons

2 / 4

Förebygg gamnacken. Foto: Nam Y. Huh/TT

Flytta upp datorn i ögonhöjd

Med ett laptopställ får du upp den bärbara datorn i bra ögonhöjd, och slipper gamnacken. Dessutom får datorn ett bättre luftflöde och den inbyggda fläkten behöver inte jobba så hårt. Det finns massor av olika laptopställ – även sådana som passar om du vill sitta och jobba i soffan eller i sängen.

Oavsett vilket laptopställ du slår till på så kan du ställa det ovanpå det lilla höj- och sänkbara minibordet – och med andra ord stå upp och jobba när du känner för det.

Med ett laptopställ kan du använda ett separat tangentbord och mus – och vips, så känns den bärbara datorn som en extra skärm. Investera i en multiadapter där du har utgångar för usb, hdmi och lan så kan du koppla in i stort sett allt du behöver.

Budgettips: Palla upp datorn på en hög med stora kartböcker, och lägg några små silkonkuddar under för att få till den rätta lutningen.

Annons
Annons

3 / 4

Tränar ryggen när du jobbar. Foto: DC Studio/Shutterstock

Balansera ditt sittande

En ergonomisk kontorsstol kan göra underverk för onda ryggar och axlar. En sådan kan du säkert långa hem från din vanliga arbetsplats.

Men har du inte plats eller av andra skäl inte vill ha skrymmande skrivbordsstol hemma så kan du satsa på en balanspall eller en balansboll istället. Sitter du på en sådan så stärker du bålmusklerna, får bättre hållning och blodcirkulationen ökar i kroppen.

Dessutom är både pallen och bollen lätta att stuva undan när du får besök. En sadelstol på hjul – såna som frisörer brukar använda – kan också vara ett mindre utrymmeskrävande alternativ.

Budgettips: Har du redan en träningsboll, modell större, hemma så prova att sitta på den. Eller ha ett åtminstone en kudde bakom ryggen i den vanliga köksstolen, så att du får lite svankstöd.

Annons
Annons

4 / 4

Daglig rörelsepaus hjälper kropp och knopp. Foto: Sorapop Udomsri/Shutterstock

Glöm inte bort att träna kontorskroppen…

Jobbar du hemma så är det lätt att glömma vardagsmotionen. Gör inte det – rörelse och frisk luft gör dig mer kreativ och rensar hjärnan.

Se till att du lämnar din hemarbetsplats då och då, och gå gärna ut på en promenadfika med kollegan eller kompisen så ofta du kan. För att träna i hemmet kan du förstås vara med på de onlineklasser som de flesta gym och yogastudios numera erbjuder.

Men det finns också några bra motionsprylar som inte tar upp så mycket plats i hemmet. En boxboll på golvställ går att ha både i lägenheten och ute på altanen – det är skönt för den kontorsstela överkroppen att få slå lite på bollen.

Ett hopfällbart gåband kan vara bra för dig som vill kombinera datorjobbet med motion. Med en enkel yogamatta kan du göra en halvtimmes asana- eller pilatesövningar en gång om dagen.

Budgettips: Ta på dig löpardojorna och spring en runda. Nuförtiden finns det utomhusgym i många parker, så stanna till och träna överkroppen där.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons