Se de fantasieggande ”smurfhusen” i unik by

Almandinen i Järna
Almandinen i Järna Foto: Södertälje kommun

Bulliga former, färggranna väggar och skorstenar som pekar mot varandra. De antroposofiska husen är fyllda av symbolik. Nu slår Södertälje kommun fast att antroposofernas Järna är en unik miljö, som ska skyddas.

Elisabet Andersson
Publicerad
Annons

I Järna, söder om Stockholm, finns en fantasieggande miljö. Husen har liknats vid smurfhus, men det handlar om en symbolmättad och mycket medvetet utformad arkitektur. Nu planeras en konsthall för Hilma af Klints konstnärskap i antroposofernas Järna. Samtidigt har Södertälje kommun inventerat den befintliga bebyggelsen i området, och slagit fast att det handlar om en unik och skyddsvärd miljö som inte får förvanskas.

Organiska former, naturliga material och en färgsättning med rötter i Goethes färglära präglar husen i Järna kulturcentrum. Mellan 1970 och 1992 uppfördes här flera byggnader av arkitekten Erik Asmussen. Almandinen, som bland annat innehåller musiksal, stod färdig 1974 med röd panel och ett välvt plåttak som fortsätter ner mot burspråket. Huset haft fått sitt namn efter en röd halvädelsten, almandin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons