Recension

SmekmånaderAllt är bekant – men kusligt

Mikael Berglund (född 1977) debuterade 2015 med den hyllade romanen ”Ett föremåls berättelse om obesvar”. Han arbetar som grafisk formgivare, webbprogramerare och på ett bokcafé i hemstaden Umeå.
Mikael Berglund (född 1977) debuterade 2015 med den hyllade romanen ”Ett föremåls berättelse om obesvar”. Han arbetar som grafisk formgivare, webbprogramerare och på ett bokcafé i hemstaden Umeå. Foto: Erik Sjöström

Ett nygift par på en ö i Bottenviken, flyktingar österifrån och drönare som övervakar allt bildar inramningen till en fantastiskt skickligt berättad dystopi.

Publicerad
Annons

Den litterära dystopin tycks ha övergivit det långa tidsperspektivet. Alltmer sällan stöter jag på romaner där skräckvisionerna utspelas i ett avlägset, obestämt ”sedan”, snarare rör det sig om ett mer akut ”vilken dag som helst nu”. Skuttet in i framtiden är så obetydligt litet att samtiden är omedelbart igenkännbar. Om det beror på att vår samtid är så skrämmande i sig eller om den snabba (teknologiska) utvecklingen har omöjliggjort kvalificerade gissningar för framtiden, låter jag vara osagt. Förmodligen både och.

När Mikael Berglund förlägger sin andra roman till en liten isolerad ö i Bottenviken, är det precis ett sådant samtidsdrama med obehaglig framtidstwist: allt är bekant, men kusligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons