Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

Fem ikoniska klockor – och deras billiga(re) alternativ

Ikoner i klockvärlden är klassiker just för att de är unika och svårkopierade. Men man kan alltid låta sig inspireras. Skapar man dessutom klockor i en annan prisklass, går det alldeles utmärkt att som sno från de bästa. Här är fem ikoniska klockor och deras billigare, men inte nödvändigtvis sämre, alternativ.

Text: Fabian Midby - 13 september 2017
Annons

Klassikern: Blancpain Fifty Fathoms
Ett dykarur i absolut världsklass. Klockan togs fram till franska flottans attackdykare 1952. Efter ett år av tester på djupa vatten, under ledning av Kapten Bob Maloubier, levererade Blancpain sin nu ikoniska Fifty Fathoms.

Ca. 139 300 kr
nymansur.com

Alternativet: Helson Skindiver
Ur ett estetiskt perspektiv är detta så nära en kopia av Fifty Fathoms man kan komma. En pålitlig och lite mer plånboksvänlig klocka som ser robust ut på handleden utan att kännas klumpig.

Ca. 5 900 kr
helsonwatches.com

Annons
Annons

Klassikern: IWC Big Pilot
Den på många sätt definierande pilotklockan från IWC fick sig en uppdatering förra året. Kronan är en riktigt eye-catcher på det här kraftpaketet, som har en 46 millimeter stor boett, sju dagars reserv och ett stadigt läderarmband från Santoni.

Ca. 135 000 kr
nymansur.com

Alternativet: Stowa Flieger Klassik
Med konkurrenter som IWC, Lange & Söhne och Wempe hade Stowa det inte lätt när man 1939 lanserade pilotklockor för tyska Luftwaffe. Stowa har moderniserat modellen till den grad att man i dag får både historiskt värde, storslagen estetik och prima teknik.

Ca. 12 000 kr
stowa.de

Klassikern: Rolex Deepsea
Ytterligare en dykarklocka för den seriöse djupsökaren. Rolex flaggskepp när det kommer till havsutforskning klarar 3 900 meter och har klassisk urtavla och oyster-armband.

Ca 108 000 kr
nymansur.com

Alternativet: Tudor Pelagos
Tudor putsade till sitt rykte när de 2015 annonserade att klockorna framöver skulle få egengjorda urverk. Tudor börjar nu få berömmet de förtjänar. Märket förkroppsligar ”mycket klocka för pengarna” och frågan är om inte Pelagos matta titanboett och vackra bezel är att föredra framför en glänsande Deep Sea.

40 090 kr
nymansur.com

Annons
Annons

Klassiker: Omega Speedmaster Moonwatch Professional
Detta ikoniska armbandsur representerar Omegas äventyrliga image bättre än något annat. Den lättidentifierade kronografen ramar in en av de snyggaste urtavlorna som går att hitta. En äkta klassiker med 60 år på nacken som håller en livstid.

42 400 kr
bobergggrenurhandel.se

Alternativet: Longines Heritage 1954
Väldigt mycket händer på en och samma gång i den här urtavlan, men den är fortfarande lättavläst – och omgärdad av en boett i mattat stål gör den sig riktigt bra. Modellen erbjuder mycket av det man får i en Speedmaster, såsom takymetrisk skala på kronografen.

15 000 kr
krons.se

Klassikern: Bell & Ross BR 123 Heritage
1993 kom de första klockorna från schweiziska Bell & Ross, då framtagna i samarbete med Sinn. Idag går man från klarhet till klarhet. Denna modell, inspirerar av 60-talets piloter, är bland det snyggaste som tagits fram i klockväg de senaste decennierna. Flitige klocksamlaren John Mayer håller med.

Ca. 24 900 kr
fredmansur.se

Alternativet: Sinn 556A
Sparsam men effektfull design, diskret datumanvisning, borstat stål och smidig storlek. Det här är en sportklocka som är enkel att tycka om. Enkel att variera med ett läder- eller silikonarmband för en mer eller mindre uppklädd känsla.

Ca 8 600 kr
erikssonsurhandel.se

Annons