DetNya ”Det” drar upp skräckreglaget till elva

Bill Skarsgård som Det.
Bill Skarsgård som Det. Foto: Warner/IBL

Bill Skarsgård gör en vällustigt skräckäcklig rollprestation när ”Det” blir film igen. Men clownen Pennywise är inte det läskigaste i Stephen Kings berättelse – lika otäck är en vuxenvärld som negligerar barnen.

Publicerad
Bill Skarsgård som Det.

Bill Skarsgård som Det.

Foto: Warner/IBL
Annons

Av författare som flyttats från bok till film är Stephen King spelar i en egen liga: hans förmåga att mixa klassisk amerikana med dystopisk skräck är av det slag som, iallafall i teorin, är som gjord för filmmediet. Och bautastenen ”Det” är en av de allra mest visuellt lockande, en roman där vuxenblivande, vänskap, utsatthet och en elak clown spelar centrala roller. (Och en röd ballong. Det finns inget läskigare än en röd ballong.)

”I teorin” skrev jag, och det är ett legitimt förbehåll: i Kings källmaterial finns det en känslomässig komplexitet som inte alltid tål formatbytet. ”Det” har hittills varit ett bra exempel på det – 1990-talsversionen som vi 70-talister satt och bet på naglarna till framför tjockteven hade visserligen en rälig Pennywise (Tim Curry stylad som en inverterad Ronald McDonald) men övrig gestaltning var platt och lite mesig, delvis en konsekvens av att det var en tv-produktion och som sådan tvungen att hålla sig på rätt sida gränsen om det barnförbjudna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons