Jean-Michel Basquiat, ”Boom for real”Mytomspunnen konst för både fans och nyfrälsta

Jean-Michel Basquiat, ”Hollywood Africans”, 1983, installationsvy på Barbican.
Jean-Michel Basquiat, ”Hollywood Africans”, 1983, installationsvy på Barbican. Foto: Tristan Fewings / Barbican Art Gallery

På Barbican i London visas just nu ”Boom for real”, en stor utställning med Jean-Michel Basquiat. Där skildras en konstnär som mycket väl förstod mytbildningen kring sin egen person – och som var mer komplex än vad den myten gjort gällande.

Johan Deurell
Publicerad
Annons

Jean-Michel Basquiat föddes 1960 i Brooklyn och kom att bli en galjonsfigur för New Yorks alternativa konstscen under 1970- och 80-talen, då graffitin samexisterade med postpunken och hiphopen. Vid sin död 1988, 27 år gammal, var han en internationellt erkänd målare. Nu kartläggs konstnärskapet i ”Basquiat: Boom for real” på Barbican Centre i London.

Kön ringlar sig lång utanför galleriet. De flesta av besökarna är i 20-årsåldern och märkbart exalterade. Men så har Basquiat också liknats vid en konstvärldens Jimi Hendrix. På väggen återges citatet: ”Jag gick aldrig på konstskola, jag bara tittade på massor av saker. Det var så jag lärde mig om konst.” Utställningen, som innehåller över 100 verk, tar fasta på konstnärens förhållande till musik, skrivande, performance, film och tv. Curatorerna har valt en interdisciplinär approach, där olika källmaterial och medier sätts i relation till varandra. Förutom målningar och teckningar innehåller utställningen musik, videor, poesi, anteckningar och böcker. Efter London turnerar den vidare till Schirn Kunsthalle i Frankfurt där den öppnar den 16 februari.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons