Svarta moln över bilbranschen

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson oroas över biltullarnas effekt på konjunkturen.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson oroas över biltullarnas effekt på konjunkturen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Handelskrig mellan USA och Kina, hot om amerikanska tullar på europeiska bilar och brexit. Molnen hopar sig över den globala bilbranschen.

– Om det blir biltullar och om fri global handel ifrågasätts kan det mycket väl trigga en lågkonjunktur, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, till TT.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Det har kommit många negativa signaler under hösten från bilindustrin som de senaste åren varit oerhört framgångsrik. Fallande försäljningssiffror och börskurser för flera av de största bolagen och när branschen är inne i sin största och dyraste teknikomställning någonsin kommer de politiska hoten om handelskrig, fler tullar och brexit.

För Volvo Cars har handelskriget mellan USA och Kina så här långt resulterat i att den nyöppnade fabriken i North Carolina inte kommer att expandera så snabbt som tidigare planerats. Håkan Samuelsson ser dock ljusglimtar i mörkret. Volvo Cars slår försäljningsrekord i år igen och skulle det värsta hända under 2019 så kan hans bolag tjäna på att vara en av de mindre tillverkarna av premiumbilar, påpekar han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons