Knytblus-upprop till stöd för Danius

Det har blivit något av ett singum för Sara Danius att framträda i knytblus. Nu pågår ett upprop på nätet för att stödja Danius genom att klä sig i knytblus på fredag.
Det har blivit något av ett singum för Sara Danius att framträda i knytblus. Nu pågår ett upprop på nätet för att stödja Danius genom att klä sig i knytblus på fredag. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”I morgon blir det knytblus” – så skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och massvis med andra kvinnor på sociala medier. Skälet är att de vill stödja Sara Danius.

Erik Jerdén
Publicerad
Annons

Under torsdagen stod det klart att Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius lämnar Akademien. Beskedet kom efter interna stridigheter mellan olika fallanger i organisationen. Ledamoten Horace Engdahl har exempelvis skrivit att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift" i Expressen.

Efter beskedet visade många sitt stöd till Danius på sociala medier. En del gjorde det genom att uppmana till att bära knytblus i morgon (fredag). Skälet är att Sara Danius under sin tid i Akademien blivit uppmärksammad för att hon ofta bär knytblusar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons