ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Mode

Stilombudsmannen: Vilka smycken är okej för män att bära?

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om manliga smycken och vuxna människor som bär mössa inomhus.

Text: Fredrik af Klercker - 17 januari 2018
Annons

Smycken på män

Fredrik,

Ett av den moderna mannens stora stildilemman är accessoarer: vissa kör Thomas Sabo-influerade rocksmycken, andra nöjer sig med en sober klackring med familjevapnet. Vad säger du om armband, halsband och ringar? Hur mycket accessoarer är egentligen okej för män? /Pontus

Hej Pontus,

Givetvis är det upp till var och en att bestämma vilka accessoarer som är okej att bära. Det viktigaste är att man trivs med smycket och kan bära upp det.

Men så kan man ju självklart inspireras av olika stilskolor. Ser man till den klassiska linjen har det funnits en rädsla för manliga smycken de senaste 50 åren. Där finns det egentligen två ringar att välja bland: vigselringen och vapenringen (men för den senare måste man ju ha ett visst efternamn).

Men hur kul är det att vara traditionell? Själv gillar jag att bära armband och brukar under somrarna dra på mig en mängd olika. Halsband är något som jag personligen har svårt för. Men om det är något du gillar tycker jag att ett halsband med medaljong där motivet har en betydelse för bäraren kan funka.

Annons
Annons

Sen får man inte glömma att det finns andra typer av accessoarer. Som klocka, manschett- och bröstknappar och slipsnål (till jackett). Själv har jag nästan alltid klocka på mig och ibland min vapenring. Sen har jag har en stor förkärlek till manschett- och bröstknappar!

Historiskt sett var det en gång i tiden högsta mode att bära både örhängen, armband och flera ringar. Det hela hänger egentligen på bäraren – känner man att man kan bära upp det funkar det oftast.

Är det någonsin okej att bära mössa inomhus?

Hej Fredrik! Jag har precis börjat jobba på en reklambyrå och slås då av följande fråga: är det okej för vuxna män att bära mössa inomhus? Det finns ju en rad olika alternativ: kreatörens upprullade sotarmössa, den så kallade kändismössan – vi ser den på alla från David Beckham till Måns Zelmerlöw – och även den lite mer neutrala hunkmössan (något mindre bylsig än kändismössan). Finns det någon variant som är okej att bära inomhus? /Thomas

Hej Thomas,

Nej, det finns inga sammanhang där det är okej.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar. fredrik@afklercker.com

Annons