Småföretagarna ökar lönsamheten

Byggbranschen spås öka sin lönsamhet med 2,7 procentenheter under 2018. Den genomsnittliga lönsamheten bland byggföretagen väntas bli 18,2 procent i år, enligt en ny rapport från LRF Konsult.
Byggbranschen spås öka sin lönsamhet med 2,7 procentenheter under 2018. Den genomsnittliga lönsamheten bland byggföretagen väntas bli 18,2 procent i år, enligt en ny rapport från LRF Konsult. Foto: Samuel Pettersson/TT

Svenska småföretag går mot ytterligare ett lönsamhetsmässigt rekordår. Men de regionala skillnaderna är stora. Småföretagen i Östergötland är långt mer lönsamma än de i Västernorrland och Jämtland.

TT TT
Publicerad
Annons

Samtidigt som det kommer rapporter om att antalet konkurser ökar fortsätter många småföretagare att stärka sin lönsamhet. Landets småföretag väntas nå en lönsamhet på i genomsnitt 17 procent under 2018, en ökning med 1,5 procentenheter jämfört med i fjol, enligt LRF Konsults nya rapport.

Var i landet företagen verkar har betydelse för lönsamhetsnivån. Småföretagarna i Östergötland spås nå den högsta genomsnittliga lönsamheten i år, 21,2 procent, en ökning med 3,7 procentenheter. I Västernorrland och Jämtland, som ligger i botten, väntas lönsamheten öka med 1,9 procentenheter till 11,4 procent. Småföretagen i Stockholm spås nå en lönsamhet på 13,8 procent, en ökning med 2,1 procentenheter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons