ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sex livsmedel som hotas av globala uppvärmningen

Njut av morgonkaffet, chokladbiten och vinet medan du kan. Klimatförändringen har redan knackat på dörren och gått in och och snart sätter den sig vid matbordet. Här är sex livsmedel som kommer att bli betydligt ovanligare i framtiden på grund av den globala uppvärmningen.

Izabella Rosengren
Publicerad

En stor del av världens kaffebönor odlas i det så kallade kaffebältet längs ekvatorn, ett område som redan i dag tillhör det värst drabbade av klimatförändringen vad gäller ökade temperaturer och extremväder. Fortsätter temperaturen att öka är risken stor att kaffeproduktionen minskar. Bland annat leder höga temperaturer till att kaffebusken, som trivs bäst i skuggan i måttlig temperatur, blir värmestressad och att skadedjurens livslängd blir längre. Redan 2012 kom beviset när kaffebladsrost spred sig över Centralamerika och gjorde så att 85 procent av Guatemalas kaffeskörd gick förlorad.

Dessutom ökar klimatförändringen risken för extremväder så som torka och översvämningar. I Tanzania har gradvis stigande temperaturer minskat kaffeskördarna med 50 procent sedan 1960. I Brasilien 2014 gjorde långvarig torka att landets kaffeskörd slogs ut helt.

Laddar…
Mer från Startsidan