ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Dåliga nyheter för alla äggälskare

Ägg, och då framför allt äggulan, innehåller mycket kolesterol. Arkivbild.
Ägg, och då framför allt äggulan, innehåller mycket kolesterol. Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

Ägg tycks vara betydligt farligare än vad man hittills trott. Problemet är deras höga halt av kolesterol, som kan öka risken för att drabbas av hjärtinfarkter och förtida död.

Johan Nilsson/TT
Publicerad

Förutom att de är goda och roliga att tillaga, är ägg också en alldeles utmärkt källa till proteiner och andra näringsämnen. Men ägg, och då framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol. Det är en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt och andra kärlrelaterade sjukdomar.

Detta har gjort att äggens vara eller inte vara som ett livsmedel har diskuterats i decennier.

Laddar…