Portugal inför ny lag –underlätta könskorrigering

Det är upp till Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa att avgöra om den nya lagen om könsbekräftande vård ska godkännas. Arkivbild.
Det är upp till Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa att avgöra om den nya lagen om könsbekräftande vård ska godkännas. Arkivbild. Foto: Claudio Giovannini/AP/TT

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könsbekräftande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning".

TT-AFP
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den nya lagen måste nu undertecknas av den konservativa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa. Han har lagt sitt veto mot en tidigare version av lagen, då han ville att det skulle krävas en medicinsk bedömning av personer under 18 år.

I den nya lagen finns därför ett krav på ett medicinskt intyg för minderåriga, men det intyget ska bara bekräfta att personen är i stånd att fatta beslutet och att hen är medveten om dess konsekvens. Lagen innebär även att det inte är tillåtet att utföra könskorrigerande ingrepp på barn som föds med både manliga och kvinnliga könsorgan. De ska i stället kunna välja sitt kön senare i livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons