Censur fick tidningar att tiga om dödliga farsoten

Foto: IBL

I dag vänder jag mig till ett ämne som jag skrivit om förr, men eftersom det rör sig om en av de största tragedierna i vår moderna historia, och eftersom den tog fart för exakt hundra år sedan, är det på sin plats med en repetition. Det handlar om spanska sjukan. Hur allvarlig var egentligen farsoten? Vet vi hur många som dog?

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Sjukdomen var en variant av en av våra vanliga, årligen återkommande plågor: influensa. Otaliga människor drabbas av influensa en eller ett par gånger i livet, vanligtvis under vinterhalvåret. Sjukdomen är sällan allvarlig: man är hemma från jobbet eller skolan i en vecka och mår dåligt, men man överlever.

Om vi har riktig otur kan dock influensavirus muteras och bli livsfarligt. Det var det som hände under våren eller sommaren 1918. Under normala omständigheter dödar ett influensavirus 0,1 procent av sina offer, men det virus som uppstod 1918 dödade 2,5 procent. Det förefaller kanske inte mycket för en lekman, men om vi antar att en sjättedel eller en femtedel av jordens befolkning smittas blir dödstalet mycket högt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons