Lisa Irenius:Så tyckte barnen om Nationalmuseum – och ett tips

Lisa Irenius

Kära läsare,

Nyöppningen av Nationalmuseum är den största konsthändelsen på länge. I dagens söndagskrönika skriver jag om en lyckad omgörning – men också om olyckliga politiska pekpinnar.

Utrymmet räckte inte till för att säga något om barnens Nationalmuseum, så det gör jag här i stället: Villa Curiosa, den nya barnutställningen, är utmärkt! Både sjuåringen och elvaåringen blev uppslukade – trots att de egentligen inte var så sugna på museibesök den dagen och besvärade av all trängsel på museet.

Med tanke på att barn (och ibland även vuxna) tvingas uppbåda all sin självbehärskning för att inte följa lockelsen att känna på föremålen ute i museet, är det helt rätt tänkt att de i Villa Curiosa i stället får leva ut detta till fullo.

Villa Curiosa är som ett märkligt hem, med fem rum, där barnen uppmuntras att leta efter ledtrådar till vem som bor där. Utrymmet är egentligen inte så stort, och det hade nog kunnat utnyttjas mer optimalt i vissa fall. Men det är både fascinerande och överraskande, och här finns många ting som lockar till större samtal om konst och vetenskap. Mest lyckat är det första rummet, hallen, där det finns mängder av luckor att öppna och spännande prylar att upptäcka.

Det märkligaste är det innersta kyffet, där en gammal frisörstol påminner om en förhörsstol. Elvaåringen, som hamnade ensam i rummet, tyckte att det var både skumt och kusligt. Första gången är det nog alltså bra att följa med barnen in i alla skrymslen och vrår...

Men mitt främsta tips till den som vill besöka Nationalmuseum med barn är det gamla vanliga: kom i tid. Skillnaden i folkmängd på museet mellan elvatiden och tvåtiden en söndag var enorm.

Vi hann tyvärr inte besöka ateljéerna för eget skapande denna gång. Här finns programmet för helgerna framöver.

Praktisk information för Villa Curiosa, för barn 6–10 år: Entrén är gratis, men man behöver en platsbiljett för att komma in på ett av 30-minuterspassen. Sådana hämtas i entréhallen.

Ha en fin söndag!

PS. Min kommentar om Jayne Svenungssons avhopp från Svenska Akademien tidigare i veckan finns här.

Lisa Irenius
Publicerad
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons