ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Mode

Stilombudsmannen: ”För sista gången, vuxna behåller skorna på!”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker reder ut frågan om skor inomhus.

Text: Fredrik af Klercker - 1 november 2018

Hej Fredrik,
Hur är det egentligen med skorna när man är gäst hos någon. Ska man behålla dem på eller gå i strumplästen? /Tom

Hej Tom,
Det här är, som alla vet, en av samhällets största vattendelare. Få saker skapar så mycket debatt som frågan om huruvida man ska ha skor inomhus eller inte.

Jag tror att problematiken ligger i hur frågan ställs. Det verkar som att skomotståndarna tror att man alltid ska ha på sig skor, vilket inte stämmer. Det viktiga är om man ska ha på sig skorna när man är bortbjuden – och då är svaret givetvis ja.

Detta innebär inte att man en klampar in i någons hem med leriga kängor. Det handlar om att vuxna människor inte går omkring barfota hemma hos varandra när de är uppklädda.

Anser man att golvet inte håller för skor så har man antingen alldeles för fint golv eller så är man rätt ut sagt skidnödig. Det finns en fantastisk uppfinning som heter dammsugare och den går utmärkt att använda när gästerna har gått!

Det finns faktiskt en förklaring till varför skofrågan orsakat så mycket hysteri i Sverige. När folkhemmet växte fram ville staten att svenska folket skulle få renare hem och därför propagerade man för att inte gå med smutsiga skor inomhus. Och det är ju riktigt, men återigen är det inte samma sak som när man är bortbjuden.

Vi kan väl alla enas kring att sunt förnuft råder i den här frågan – och att det sunda förnuftet säger att det är mer estetiskt tilltalande att behålla skorna på. Sen tycker jag inte det ser speciellt trevligt ut när man kommer hem till någon och det står 20-30 par skor i hallen. Vi är inte barn på dagis som ska leka på golvet.

För sista gången, vuxna människor tar inte av sig skorna!