Krönika

Lena Andersson:Filmningen äventyrar fotbollen som idé

Lena Andersson
Italiens spelare Ciro Immobile (till höger) i närkamp med Belgiens Jan Vertonghen i kvartsfinalen på EM-arenan i München. Immobile blev liggandes på planen och vred sig i synbara smärtor men återhämtade sig mirakulöst snabbt när Italien gjorde mål sekunderna efteråt.
Italiens spelare Ciro Immobile (till höger) i närkamp med Belgiens Jan Vertonghen i kvartsfinalen på EM-arenan i München. Immobile blev liggandes på planen och vred sig i synbara smärtor men återhämtade sig mirakulöst snabbt när Italien gjorde mål sekunderna efteråt. Foto: Federico Gambarini/TT

Förvanskas fotbollen till amoralisk nyttomaximering, går dess idé förlorad, vilket gör även den enskilda matchen och den individuella prestationen likgiltig.

Lena Andersson
Publicerad
Annons

Fotbolls-EM har nu pågått i fyra veckor och avslutas i morgon med final på Wembley. Som gammal utövare av individuell idrott kan jag inte undgå att förbryllas av vissa aspekter av lagidrott, närmare bestämt de som kommer indirekt till uttryck när kommentatorerna lovprisar spelare för att de ”är löpvilliga”, ”gör uppoffrande löpningar”, ”vågar gå upp i höjddueller” och liknande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons